Historia

Kristianstads automobils historia

1932

Gunnar Tuvesson, Bertil Tuvesson och Rasmus Nilsson erhåller Volvoagenturen och Kristianstads Automobil bildas. Företaget blir en av Volvo Personvagnars tio första återförsäljare. Första lokalen är en trerumslägenhet i Schenholmska fastigheten. Omsättningen premiär året var 57 000 kronor!

1934

Företaget expander och flyttar till nya större lokaler på Södergatan i Kristianstad. Strax därefter började vi anställa mekaniker och vi öppnade vår första serviceverkstad! Att flytta fokus från att endast sälja bilar till att sälja ett komplett bilägande var ett tidig beslut i vår verksamhet

1939

Som ett komplement startas även en karosseriverkstad ute i Hammar. Verksamheten når stor framgång i hela Skåne och huserades i dagens toppmoderna lokaler.

1947

Volvo lanserar sin modell PV 444, idag en ikon i fordonshistorien och Kristianstads Automobil upplever sin första riktigt stora försäljningsframgång. 1947 var priset för en ny PV 444 4.800kr

1964

Detta år innebar ett stort steg framåt för Kristianstads Automobil som öppnade upp sin nya lastvagnsverksamhet i Hammar. Den ny anläggningen innebar att företaget kunde erbjuda fullservice för modeller som Volvo Viking och Volvo Titan.

1969

Kristianstads Automobil får nya ägare! Allan Skanse, sonen Sören Skanse och Bengt Åkerberg etablerar sig som Volvohandlare i regionen och tar över företaget. Man beslutar sig för att bygga vidare på anläggningen i Hammar och väljer att bygga ut anläggningen ytterligare med plats även för bilförsäljningen!

1972

Tre år efter ägarskiftet står den nya personbils-anläggningen klar! En viktig milstolpe för företaget som nu har all verksamhet koncentrerad i Hammar.

1982

Volvo inleder samarbete med Renault och tar över agenturen för varumärket i Sverige. Kristianstads Automobil utbud kompletteras därmed med det franska märket som sedan dess varit en mycket viktig del av företagets utbud. 1982 är även året då Sören Skanse går in som ensam ägare och VD i företaget.

1999

Volvo Personvagnar köps av Ford och vårt företag blir en kugge i ett ännu större sammanhang, men med samma verksamhetsområde som tidigare - återförsäljare för Volvo och Renault.

2000

Volvo Lastvagnar köper RVI och MACK och blir en av världens största lastvagnstillverkare

2002

Kristianstads Automobil firar 70 år med Volvo och 20 år med Renault. Detta jubileum sammanföll med Volvos som då fyllde 75 år.

2004

Kristianstads Automobil Lastvagnar flyttar ut i nya lokaler i Öllsjö där verksamheten ytterligare optimeras.

2007

Efter 14 månaders byggnation står en av Sveriges modernaste anläggningar står klar. Bolaget omsatte då 375 miljoner och har 95 anställda. Strax efter invigningen renoveras de tidigare försäljningslokalerna och 2008 öppnas filialen Östra Skånes Bilvaruhus upp sina portar. Företagets totala utbud kompletteras med varumärket Hyundai och verksamheten för moderbolaget renodlas till att endast hantera Varumärkena Volvo och Renault

2009

Bilmärket Dacia introduceras i Sverige genom Renault-argenturen och Kristianstads Automobil är en av de första återförsäljarna i Sverige som saluför det nya bilmärket som fokuserar på Robusta, rymliga och prisvärda bilar! Bilmärket blir ytterligare ett komplement i företagets nu stora utbud. Sedan starten 2009 har Kristianstads Automobil flera gånger blivit utsedda till Sverige Bästa Dacia-återförsäljare.

2012

Kristianstads Automobil blir 80år vilket firas med stort jubileum i Hammar! Företaget omsätter nu närmare 500 miljoner kronor och har ca 100 anställda

2015

Fredrik Skanse, son till Sören Skanse tillträder som ny VD för Kristianstads Automobil och dess dotterföretag.

 Hertz

  • Gå till lastbilar